Lunta on satanut niin, että hiihtelemään pääsee pääkaupungissa muuallakin kuin Paloheinässä. Mutta kovin on jo lumi kosteaa, pakkanen on pudonnut 0 C:aan ja ympäristö värjäytyy harmaan eri sävyihin...

IMG_2560.jpg

Onneksi tämä pilkkijä on jäänyt lähelle rantaa...

1pilkkij%C3%A4.jpg

Kalalokkejakin jäällä näkyy. Olisiko tuo taaimmainen kalalokin poikanen?

Luonto-Portti: 

Kalalokki on alapuolelta valkoinen, selkä ja siipien yläpuoli ovat siniharmaat ja siivenkärjet mustat (muutamassa uloimmassa käsisulassa on valkea nipukka). Nuori kalalokki on selkäpuoleltaan himmeän vaaleanruskea vaaleanharmahtavin höyhenreunoin, mikä saa aikaan ”suomuisen” ilmeen. Nuoret linnut saavat aikuisen siniharmaan värin siipiinsä vasta toisessa talvipuvussa, ja silloinkin niillä on vielä käsisulkien ja peitinhöyhenten etureunoissa vaihtelevasti tummaa kuviointia.

Kalalokin koivet ovat vihreänkeltaiset (vanha lintu) tai harmaat–lihanväriset (nuori lintu). Nokka on kellanvihreä (vanha lintu), mustakärkisesti sarvenvärinen (nuori lintu) tai harmaa, keltakärkinen ja kärjen takana tumma vyö (2. talvipuku). Silmän värikalvo on harmaanruskea (vanha lintu) tai tummanruskea (nuori lintu) ja silmärengas punainen (vanha lintu) tai ruskea–oranssi (nuori lintu).

1Kalalokkeja.jpg

Tämä mustarastas hypähtelee varsin lähelle pörhistelemään höyheniään...

Luonto-Portti:

Mustarastaskoiras on höyhenpuvultaan hiilenmusta. Nokka ja silmärengas ovat oranssinkeltaiset. Naaras on yleisväriltään mustanruskea, sen kurkku on vaalea ja rinnassa on heikkoa täplitystä. Joskus naaraalla voi olla vatsassa vaaleaa ja se sekoitetaan sepelrastaaseen. Nuori mustarastas on vaihtelevan tumma ja sen erityispiirteenä on puvun vahva ruosteenvärinen sävy, joka säilyy alkusyksyn sulkasatoon asti. Mustarastaan koivet ovat tummanruskeat. Nokka on vanhalla koiraalla kellanoranssi, ensimmäisenä talvena mustanruskea ja myöhemmin osin keltainen. Naaraan nokka on tummanruskea ja osin keltainen tai ensimmäisenä talvena tummanruskea. Silmän värikalvo on tummanruskea.

Mustarastas on Uudenmaan maakuntalintu ja Ruotsin kansallislintu.

0Mustarastas.jpg

Talitiainenkin näyttäytyy...

Luonto-Portti:

Talitiainen on suurin, tunnetuin ja yleisin tiaislajimme ja talvisin yleisin vieras lintulaudoilla. Sen sinimustassa päässä on puhtaanvalkoiset posket ja keltaisella vatsapuolella on musta keskijuova (”kravatti”). Siivet ja pyrstö ovat harmaansiniset ja selkäpuoli on kellanvihreä. Siivellä on selvä valkoinen poikkijuova. Talitiaisen sukupuolet erottaa parhaiten vatsapuolen mustasta ”kravatista”; koiraalla se on leveämpi ja alavatsasta levenevä. Lisäksi koiraan pään musta väri on kiiltävämpi. Talitiaisen koivet ovat siniharmaat, nokka on musta ja silmän värikalvo tummanruskea.

 

1Talitiainen.jpg

Sinitiainenkin näyttäytyy kauempana, vähän tuli epätarkka kuva...

Luonto-Portti:

Sinitiainen on talitiaista paljon pienempi tiainen. Sillä on taivaansininen päälaki ja siltä puuttuu talitiaisen vatsapuolen musta keskijuova. Sinitiaisen posket ja sinistä päälakea reunustava leveä silmäkulmanjuova ovat valkoiset. Silmäjuova on silmän edessä mustahko ja muuttuu silmän takana tummansiniseksi. Silmäjuova levenee niskassa ja yhtyy kaulansivun taaksepäin levenevään tummansiniseen kaarijuovaan. Sinitiainen on selkäpuolelta vihertävä ja alapuolelta keltainen. Pyrstö ja siivet ovat kiiltävän siniset. Siivellä on valkoinen poikkijuova talitiaisen tapaan. Sinitiaisen koivet ovat tumman harmaansiniset, pienikokoinen nokka on musta ja silmän värikalvo tummanruskea.

Sinitiainen on Satakunnan maakuntalintu.

0Sinitiainen.jpg

Luulin ensin varpuseksi...

1Varpunen.jpg

...mutta nämä ovatkin pikkuvarpusia.

Luonto-Portti:

Pikkuvarpusen pää on tumman suklaanruskea, vaalealla poskella on tumma täplä ja kaulan ympärillä on valkeahko rengas. Pikkuvarpusella on musta leukalappu. Selkäpuoli on ruskean- ja mustankirjava, vatsapuoli harmaanvalkea ja siivellä on kaksi valkoista poikkijuovaa. Pikkuvarpusen sukupuolet ovat samanväriset. Koivet ovat vaaleanruskeat. Nokka on kesällä musta ja talvella kellertävätyvisesti ruskeanmusta. Silmän värikalvo on tummanruskea.

IMG_2497.jpg

Tuon Luonto-Portin kautta on todella mukavaa tunnistaa kaikenlaisia lajeja...http://www.luontoportti.com/suomi/fi/